7252 Sayılı Torba Yasa ile Çalışma Mevzuatında Yapılan Değişiklikler
Resmi Gazetenin 28/07/2020 tarihli sayısında yayımlanarak yürürlüğe giren 7252 Sayılı Torba Kanunla çalışma mevzuatında yapılan düzenlemeler ile,
I- Kısa Çalışma Ödeneği (KÇÖ):
Torba Kanunla yapılan düzenleme çerçevesinde Cumhurbaşkanına, Covid-19 kaynaklı zorlayıcı sebep nedeniyle KÇÖ süresini tüm İşletmeler ya da belirli sektörlerdeki İşletmeler için 31/12/2020 tarihine kadar uzatma yetkisi verilmiştir.
II- İş Sözleşmelerinin İşveren Tarafından Fesih Yasağı:
4857 Sayılı İş Kanuna eklenen Geçici 10 uncu madde ile iş sözleşmelerinin işverenler tarafından fesh edilmesi 17 Ağustos 2020 tarihine kadar yasaklanmıştır.
► 7252 Sayılı Torba Yasa ile söz konusu kanun maddesinde yapılan değişiklikle, Cumhurbaşkanına fesih yasağı süresini her defasında 3 aylık sürelerle 30/06/20201 tarihine kadar uzatma yetkisi verilmiştir.
► Ayrıca, belirli süreli iş veya hizmet sözleşmelerinde sürenin sona ermesi, işyerinin herhangi bir sebeple kapanması ve faaliyetinin sona ermesi, ilgili mevzuatına göre yapılan her türlü hizmet alımları ile yapım işlerinde işin sona ermesi hallerinin fesih yasağı kapsamında değerlendirilmeyeceği kanun maddesine işlenmiştir.
III- Pandemi Ücretsiz İzin ve Nakdi Ücret Desteği:
Covid-19 Salgınının etkilerinin azaltılması kapsamında iş sözleşmesi fesih yasağının yürürlüğe girmesiyle birlikte, işçinin onayı olmaksızın işverence ücretsiz izne gönderilmesi uygulaması da hayata geçmiştir. Ayrıca bu kapsamda ücretsiz izne gönderilen çalışanlara İşsizlik Fonundan ücret desteği sağlanabilmesi için gereken düzenlemeler de yapılmıştır.
Torba Kanunla verilen yetki kapsamında Cumhurbaşkanı tarafından fesih yasağının uzatılması halinde Pandemi Ücretsiz İzin ve Nakdi Ücret Desteği Uygulaması da uzatılmış olacaktır.
IV- Sigorta Prim Teşviki:
4447/Geçici 23 üncü madde kapsamında, 1/7/2020 tarihinden önce kısa çalışma başvurusunda bulunmuş olan özel sektör işyerlerinde kısa çalışma ödeneğinden yararlanan sigortalıların; işyerindeki kısa çalışmanın sona ermesi ve aynı işyerinde haftalık normal çalışma sürelerine dönmeleri durumunda, 31/12/2020 tarihini geçmemek üzere kısa çalışmanın sona erdiği tarihi takip eden aydan itibaren üç ay süreyle, 5510 sayılı Kanunun 82 nci maddesi uyarınca belirlenen prime esas kazanç alt sınırı üzerinden hesaplanan sigortalı ve işveren hissesi primlerinin tamamı tutarında, her ay bu işverenlerin Sosyal Güvenlik Kurumuna ödeyecekleri tüm primlerden mahsup edilmek suretiyle işverene prim desteği sağlanacaktır.
01/07/2020 tarihinden önce nakdi ücret desteği başvurusu yapılan çalışanların da ücretsiz izinlerinin sonlandırılarak normal çalışmaya geçilmesi durumunda da söz konusu prim teşvikinden yararlanılabilecektir.
⛔ Torba Kanunla getirilen bu yeni prim teşvikinin uygulanmasına ilişkin SGK tarafından yayımlanacak genelgeye göre değerlendirme yapılması daha doğru olacaktır. SGK tarafından genelge yayımlanmasından sonra Firmamızca ayrıca detaylı bilgilendirme yapılacaktır.
V- İş Sağlığı ve Güvenliği:
7252 Sayılı Torba Kanunla, 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununda değişiklik yapılarak; 50’den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi çalıştırma/hizmet satın alma zorunluluğu 31/12/2023 tarihine ertelenmiştir.