Fesih Yasağı Döneminde İşten Çıkış Yapılması Faydalanılan Prim Teşviklerinin İptaline Sebep Olur mu?

Covid-19 Salgının çalışma hayatına yönelik olumsuz etkilerinin azaltılması amacıyla 4857 Sayılı İş Kanununa Geçici 10 uncu madde eklenerek İşverenlere yönelik ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller dışında işçi çıkartılması yasaklanmıştı.  

Söz konusu Kanun maddesi:

“Bu Kanunun kapsamında olup olmadığına bakılmaksızın her türlü iş veya hizmet sözleşmesi, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren üç ay süreyle 25 inci maddenin birinci fıkrasının (II) numaralı bendinde ve diğer kanunların ilgili hükümlerinde yer alan ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzeri sebepler, belirli süreli iş veya hizmet sözleşmelerinde sürenin sona ermesi, işyerinin herhangi bir sebeple kapanması ve faaliyetinin sona ermesi, ilgili mevzuatına göre yapılan her türlü hizmet alımları ile yapım işlerinde işin sona ermesi halleri dışında işveren tarafından feshedilemez.

……

Bu madde hükümlerine aykırı olarak iş sözleşmesini fesheden işveren veya işveren vekiline, sözleşmesi feshedilen her işçi için fiilin işlendiği tarihteki aylık brüt asgari ücret tutarında idari para cezası verilir.

Cumhurbaşkanı birinci ve ikinci fıkrada yer alan üç aylık süreleri her defasında en fazla üçer aylık sürelerle 30/6/2021 tarihine kadar uzatmaya yetkilidir”

şeklinde düzenlenmiştir.

Fesih yasağı geçici bir uygulama olup söz konusu geçici maddenin yürürlük tarihi olan 17/04/2020 tarihi ile 30/06/2021 tarihleri arasında uygulanmıştır.

Uygulamaya esas kanun maddesinde, fesih yasağına aykırı davranılması durumunda, çıkış yapılan tarihte geçerli olan brüt asgari ücret tutarında idari para cezası yaptırımı öngörülmüştür.

Ayrıca yine Covid-19 Salgınının olumsuz etkilerine bağlı olarak, 4447 Sayılı İşsizlik Kanunun Geçici 23 üncü maddesi kapsamında yürürlüğe konulan “Kısa Çalışma Ödeneği (KÇÖ)” uygulamasından İşletme olarak faydalanılmış ve yararlanılan dönemde ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller dışında işçi çıkartılmış ise İşletmenin yararlandığı KÇÖ tutarının tamamının alınmasına yaptırım olarak mevzuatta yer verilmiştir.

Yukarıda yer verilen mevzuat hükümleri çerçevesinde; 4857 Sayılı İş Kanunun Geçici 10 uncu maddesinde yer alan “Fesih Yasağı” döneminde, yasağa aykırı işçi çıkışı yapılması sebebiyle, İşletmenin yararlandığı sigorta prim teşviklerinin geri alınması ya da yasaklanması durumunun söz konusu olmayacağı anlaşılmaktadır.