İşçiye Yapılacak Bildirimlerin KEP Üzerinden Yapılmasına İlişkin Kanun Değişikliği

Resmi Gazetenin 24.07.2025 tarihli nüshasında yayınlanan 7555 sayılı yasanın 23. Maddesi ile 4857 sayılı İş Kanunu’nun 109 uncu maddesi, başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

Yazılı veya elektronik bildirim

MADDE 109- Bu Kanunda öngörülen bildirimlerin ilgiliye yazılı olarak ve imza karşılığında veya işçinin yazılı kabulü şartıyla elektronik iletilerin, gönderimi ve teslimatı da dâhil olmak üzere kullanımına ilişkin olarak hukuki delil sağlayan, elektronik postanın nitelikli şekli olan kayıtlı elektronik posta (KEP) hesabı üzerinden gönderilmek suretiyle yapılması gerekir. İş sözleşmesinin feshi sonucunu doğuracak bildirimler her hâlde yazılı yapılır. Yazılı bildirim yapılan kişi bunu imzalamazsa, durum o yerde tutanakla tespit edilir. Ancak, 11/2/1959 tarihli ve 7201 sayılı Tebligat Kanunu kapsamına giren tebligat anılan Kanun hükümlerine göre yapılır.

KEP sisteminin kullanılmasına ilişkin maliyetler işveren tarafından karşılanır. Bu maddede belirtilen elektronik bildirimler KEP sistemi ile ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde yapılır.”

Yeni düzenlemeye göre, iş sözleşmesinin feshi hariç diğer bildirimler işçilere elektronik postanın nitelikli şekli olan kayıtlı elektronik posta (KEP) hesabı üzerinden gönderilerek yapılabilecektir.

İşçilere bildirimlerin KEP adresi üzerinden yapılabilmesi için işçilerin yazılı ve imzalı muvafakatlerinin alınması gerekmektedir.

İş sözleşmesinin feshini doğuran bildirimler mutlaka yazılı yapılacaktır.

KEP sisteminin kullanımına ilişkin maliyetler işveren tarafından karşılanacak ve işçilere yansıtılamayacaktır.

Söz konusu düzenleme, bildirimleri esas aldığından işverenlere bildirim yükümlülüğü getiren işlemlerde geçerli sayılacak ancak işçinin onayının arandığı işlemlerde onay yerine geçmeyecektir.

Onun için sözleşmenin esasına ilişkin yapılan değişiklik, yıllık izinin kullanıldığını gösteren belgeler ile ücret hesap pusulalarının ıslak imza ile işçi tarafından onaylanması işlemlerine devam edilmesi hukuki süreçlerde işvereni güçlü kılacaktır.