İstifa Eden İşçiye Yıllık İzin Ücreti Ödenir mi?

4857 sayılı İş Kanunu’na 53, 54 ve 55. maddelerine göre işyerinde bir yılını dolduran işçinin yıllık izne hak kazanacağı ve hak kazandığı yıllık iznini takip eden yıl içinde bir parçası 10 günden az olmamak üzere kullanacağı hüküm altına alınmıştır.

İş Kanunu’nun 59. maddesinde “İş sözleşmesinin, herhangi bir nedenle sona ermesi halinde işçinin hak kazanıp da kullanmadığı yıllık izin sürelerine ait ücreti, sözleşmenin sona erdiği tarihteki ücreti üzerinden kendisine veya hak sahiplerine ödenir. Bu ücrete ilişkin zamanaşımı iş sözleşmesinin sona erdiği tarihten itibaren başlar.” denilerek yıllık iznin paraya dönüştürülemeyeceği ancak işçinin iş akdinin sonlanması halinde kullanılmayan yıllık iznin, aldığı son aylık ücret dikkate alınarak paraya dönüştürülmesi gerektiği hususunda amir hüküm mevcuttur.

Kullanılmayan yıllık iznin iş akdinin hangi nedenle sona erdiğine bakılmaksızın ödenmesi gerekmektedir.

Hem kanununda yer alan açık düzenlemeye göre hem de Yargıtay kararlarına göre işçinin iş akdi, hangi sebeple sona ererse ersin işçi tarafından hak edilip de kullanılmayan izin sürelerine ilişkin yıllık izin ücretlerinin, aldığı son ücret üzerinden ödenmesi ve yapılan bu ödeme ücret niteliğinde olduğundan SGK ya bildirilip, priminin ve stopajının ödenmesi gerekmektedir.