İşverenlerin Hatalı İşlemlerinden Kaynaklanan Fazla ve Yersiz Kısa Çalışma Ödemeleri Terkin Edilecektir

7244 sayılı Torba Kanunun 8 inci maddesi ile  4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanuna eklenen geçici 25 inci maddesindeki “Yeni koronavirüs (Covid-19) sebebiyle işverenlerin yaptıkları zorlayıcı sebep gerekçeli kısa çalışma başvuruları için, uygunluk tespitinin tamamlanması beklenmeksizin, işverenlerin beyanı doğrultusunda kısa çalışma ödemesi gerçekleştirilir. İşverenin hatalı bilgi ve belge vermesi nedeniyle yapılan fazla ve yersiz ödemeler, yasal faizi ile birlikte işverenden tahsil edilir.” hükmü uyarınca işverenlerin beyanı doğrultusunda kısa çalışma ödemeleri gerçekleştirilmiş, işverenin hatalı bilgi ve belge vermesi nedeniyle yapılan fazla ve yersiz ödemeler ise yasal faizi ile birlikte yukarıdaki madde hükmü uyarınca işverenden tahsil edileceği düzenlenmiş idi.

Uygulamada yaşanılan sorunlar sebebi ile kısa çalışma ödeneğinden faydalanan birçok işveren fazla ve yersiz ödemelerle ile karşı karşıya kalmıştır. 17 Kasım 2020 tarih ve 31307 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 7256 sayılı Torba Kanun’un 14 üncü maddesi 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu’na eklenen geçici 29 uncu maddesi “Yeni Koronavirüs (Covid-19) sebebiyle işverenlerin yaptıkları zorlayıcı sebep gerekçeli kısa çalışma başvurularının alınması, değerlendirilmesi ve ödenmesine ilişkin işlemler hakkında Bakanlık ve Kurum personeline herhangi bir sorumluluk yüklenemez. Bu kapsamda 2020 Ekim ayı ve öncesi döneme ait işverenlerin hatalı işlemlerinden kaynaklanan fazla ve yersiz ödemelerden bu maddenin yürürlük tarihi itibarıyla tahsil edilmemiş olanlar terkin edilir. Tahsil edilenler iade veya mahsup edilemez.” uyarınca işverenlerin bu kapsamda yaşadığı mağduriyetlerin giderilebilmesi amaçlanmıştır.

Fazla ve yersiz ödemelerinin terkin işleminin nasıl yapılacağına dair usul ve esaslar ise İŞKUR tarafından çıkartılan 2020/5 sayılı Genelge ile açıklanmıştır. Buna göre;

İşverenlerin Hatalı İşlemi Olarak Kabul Edilecek Hususlar;

  • Yeni koronavirüs (COVID-19) kaynaklı zorlayıcı sebep gerekçeli kısa çalışma uygulamalarına ilişkin olmalıdır.
  • Fazla ve yersiz ödeme oluşturma işleminin hangi tarihte yapıldığına bakılmaksızın ödeme dönemi 2020 yılı Ekim ayı ve öncesi döneme ait olmalıdır.
  • 17/11/2020 tarihi itibarıyla tahsil edilmemiş olmalıdır.
  • İşverenlerin hatalı işlemlerinden kaynaklanmış olmalıdır.

İşverenlerin yaptığı hatalı işlemden kaynaklanan fazla ve yersiz ödemeler terkin edilecektir. Yapılan bir işlemin “işverenlerin yaptığı hatalı işlem” olup olmadığına ilişkin olarak tereddüt edilen her husus ilgili İŞKUR il müdürünün başkanlığında oluşturulan biri işsizlik sigortası servisinden sorumlu il müdür yardımcısı veya şube müdürü olmak üzere en az üç kişiden oluşacak komisyon tarafından sonuçlandırılacaktır.

Yeni koronavirüs (Covid-19) gerekçeli kısa çalışma uygulamaları kapsamındaki fazla ve yersiz ödemeler işverenin hatalı işlemi olup olmadığına veya hangi tarihte tahsil edildiğine bakılmaksızın tahsil edildikten sonra iade veya mahsup edilemeyecektir.

İşverenlerin Hatalı İşlemi Olarak Kabul Edilemeyecek Hususlar;

  • Denetim raporlarına (kısa çalışma talebinin uygun bulunmadığına ilişkin denetim raporları hariç) istinaden oluşan fazla ve yersiz ödemeler,
  • Kısa çalışma uygulanan dönemde 4857 sayılı Kanun’un 25/(II) numaralı bendinde yer alan sebepler hariç olmak kaydıyla işveren tarafından işçi çıkartılmasından kaynaklanan fazla ve yersiz ödemeler.

Yukarıda belirtilen durumlar işverenlerin yaptığı hatalı işlem olarak kabul edilmemekte, bu kapsamdaki fazla ödemelerin tahsil ve takip işlemi yapılacaktır.

Fiilen çalışan kişilerin kısa çalışma kapsamında SGK’ya eksik günle bildirilmiş olduğu SGK, İŞKUR veya iş müfettişlerince yapılacak denetimlerde kısa çalışma ödeneğinin fazla ve yersiz ödendiği tespit edilir ise bu ödemeler 2020 Ekim ayı öncesine ait olanlar da dahil olmak üzere işverenden tahsil ve takip edilecektir.