Şubat Ayı İçin Yapılacak Sigortalı Bildiriminde Dikkat Edilecek Hususlar
Sosyal güvenlik mevzuatı gereği, işverenler 5510/4-a tabi çalıştırdıkları çalışanları için, haklı bir gerekçe (Mevzuatta öngörülen eksik gün nedenleri) olmadığı sürece 30 gün üzerinden sigorta bildirimi yapmalıdırlar.
Bununla birlikte ay içinde gerçekleşen giriş çıkışlar ve ayların takvim günlerinin farklı olması (28,29,30,31) durumları sigorta bildirimlerinde zaman zaman tereddüt yaşanmasına sebep olmaktadır. Takvim günü olarak 28 gün çeken (Dört yılda bir 29 gün) şubat ayı bu tereddütlerin en yoğun yaşandığı ay olarak karşımıza çıkmaktadır.
Bu nedenle daha kolay anlaşılabilmesi için soru-cevap şeklinde Şubat ayı sigorta bildirimlerine ilişkin önemli hususlara aşağıda yer verilmiştir.
Şubat ayının tamamında çalışan personelin sigorta günü kaç gündür?
►►► Şubat ayının tamamında çalışan sigortalı için, ayın 28 ya da 29 gün çekmesine bakılmaksızın 30 gün üzerinden bildirim yapılır.
Şubat ayı içinde sigortalının, gün kaybı olmaksızın aynı işveren ait farklı bir işyeri dosyasına naklinin yapılması durumunda sigorta gün sayısı nasıl bildirilecek?
►►► Gün kaybı olmadan yapılan nakil işleminde, sigortalının her iki dosyadan bildirilecek toplam gün sayısının 30 olması gerekmektedir. Bunun için; eski işyerindeki prim gün sayısına Şubat ayının 29 çektiği yıllarda 1 gün, 28 çektiği yıllarda 2 gün ilave edilecek ve e-Bildirgede işten ayrılış tarihi seçilmeksizin arta kalan günler için “Diğer” kodu ile eksik gün bildirilecektir.
Şubat ayı içerisinde sigortalının çalıştığı işyerinin başka bir sosyal güvenlik merkezine nakli halinde sigorta bildirimi nasıl yapılacak?
►►► Sigortalının hizmetlerinin kesintisiz olması, başka bir ifade ile aylık tam ücrete hak kazanmış olması halinde, Şubat ayı içindeki işyeri nakil tarihinden önceki ve sonraki sürelere ilişkin prim gün sayılarının toplamının 30 olması gerekmektedir. İşyerinin nakli nedeniyle Şubat ayı içinde aynı işveren tarafından aynı sigortalı için işyeri sicil numarası farklı iki ayrı aylık prim ve hizmet belgesi ile bildirim yapılacağı durumlarda; eski işyerindeki prim gün sayısına Şubat ayının 29 çektiği yıllarda 1 gün, 28 çektiği yıllarda 2 gün ilave edilecek ve e-Bildirgede işten ayrılış tarihi seçilmeksizin arta kalan günler için “Diğer” kodu ile eksik gün bildirilecektir.
İşyerinin veya sigortalının naklinin, Şubat ayının 28 çektiği durumlarda 26 ya da 27 şubat, Şubat ayının 29 çektiği durumlarda ise 28 şubat tarihinde gerçekleşmesi durumunda sigortalı gün sayısı nasıl bildirilecek?
►►► 28 çeken Şubat ayları için, ayın 26’sı ile 27’sinde yapılan sigortalı/işyeri naklinde eski işyeri numarasından bildirilecek gün sayısına 2 gün, 29 çeken Şubat ayları için ayın 28’inde yapılan sigortalı/işyeri naklinde eski işyeri numarasından bildirilecek gün sayısına 1 gün eklenmesi mümkün olamayacağından gün ekleme işlemi yeni işyeri numarası üzerinden bildirilecek gün sayısına yapılarak toplamda 30 gün olması sağlanacaktır.
Şubat ayının ilk gününde işe başlayan ve ayın tamamı için ücret almaya hak kazanmış sigortalının sigorta prim gün sayısı kaç gün olacaktır?
►►► 1 Şubatta işe başlayan ve şubat ayının tamamında çalışarak tam ücret almaya hak kazanan sigortalının prim gün sayısı, ayın 28 veya 29 çektiğine bakılmaksızın 30 gün olacaktır.
Şubat ayının içindeki bir tarihte işe başlayan sigortalının prim gün sayısı kaç gün olacaktır?
►►► Bu durumda Şubat ayının 28 mi 29 mu çektiği göz önüne alınarak parmak hesabıyla sigortalının gün sayısı bulunacaktır. ( Ör: 16.02.2023 tarihinde işe başlayan sigortalının prim gün sayısı, 2023 Şubat ayının 28 gün çekmesi nedeniyle 13 gün olacaktır )
Şubat ayının son gününde işten ayrılan ve ayın tamamı için ücret almaya hak kazanmış sigortalının sigorta prim gün sayısı kaç gün olacaktır?
►►► Şubat ayının son günü çalıştıktan sonra işten ayrılan ve şubat ayının tamamı için ücret almaya hak kazanan sigortalının prim gün sayısı, ayın 28 veya 29 çektiğine bakılmaksızın 30 gün olacaktır.
Şubat ayının içindeki bir tarihte işten sigortalının prim gün sayısı kaç gün olacaktır?
►►► Şubat ayı içinde işten ayrılan sigortalının prim gün sayısı, parmak hesabıyla bulunacaktır. ( Ör: 20.02.2023 tarihinde işten ayrılan sigortalının prim gün sayısı 20 gün olacaktır )
Şubat ayı içinde işe girip yine aynı şubat ayı içinde işten ayrılan sigortalının prim gün sayısı kaç gün olacaktır?
►►► Bu durumda da sigortalının işe giriş ve işten ayrılış tarihleri dikkate alınıp parmak hesabı yapılarak prim gün sayısı bulunacaktır. ( Ör: 08.02.2023 tarihinde işe başlayıp 23.02.2023 tarihinde işten ayrılan sigortalının prim gün sayısı 16 gün olacaktır )
Şubat ayı içinde işe girişi veya çıkışı olmayan ancak şubat ayı içinde bazı günler çalışmayıp ücret de almayan sigortalının prim gün sayısı nasıl hesaplanır?
►►► Şubat ayı içinde bazı günler çeşitli nedenlerle (istirahat, ücretsiz izin, disiplin cezası vb.) çalışmayıp ve çalışmadığı bu günler içinde ücret almayan sigortalının prim gün sayısı, Şubat ayının çektiği gün sayısından çalışmadığı gün sayısı düşülerek bulunur. ( Ör: 2023 Şubat ayında 10 gün ücretsiz izin kullanan sigortalının gün sayısı, 2023 Şubat ayının 28 çekmesi nedeniyle 28 – 10 = 18 gün olacaktır)
Şubat ayı içinde işe girişi veya çıkışı olan ve şubat ayı içinde bazı günler çalışmayıp ücret de almayan sigortalının prim gün sayısı nasıl hesaplanır?
►►► Şubat ayı içinde işe başlayan veya işten ayrılan sigortalının, aynı zamanda çeşitli nedenlerle (istirahat, ücretsiz izin, disiplin cezası gibi) şubat içinde çalışmadığı ve çalışmadığı günler içerisinde ücret almadığı günlerin bulunması durumunda, Şubat ayındaki prim ödeme gün sayısı; ücret alınan gün sayısı esas alınmak suretiyle, başka bir ifade ile ilgili Şubat ayı gün sayısından, işe başladığı tarihten önceki gün sayısı, işten ayrıldığı tarihten sonraki gün sayısı ve ücret alınmayan gün sayısının çıkartılması suretiyle hesaplanacaktır. (Ör: 08.02.2023 Şubat ayında işe başlayan ve şubat ayı içinde 4 gün raporlu olan sigortalının gün sayısı; 2023 Şubat ayının 28 çekmesi nedeniyle 28 – 7 – 4 = 17 gün olacaktır)