Yemek Hizmeti Verilmeyen İşyerlerinde Sigortalıya Verilecek Yemek Ücretine Uygulanacak İstisnanın Hangi Hallerde Yapılacağı

SGK, Danıştay kararı sonrasında yemek hizmeti verilmeyen işyerlerinde sigortalıya verilecek yemek ücretine uygulanacak istisnanın hangi hallerde yapılacağı ile ilgili değişikliğe gitti ve sosyal sigorta işlemleri yönetmeliğinin bu konudaki hükmünü değiştirdi.

Değişiklik 02.12.2024 tarihli resmî gazetede yayınlandı, fakat değişiklik 01.01.2025 tarihinde yürürlüğe girecek.

O tarihe kadar mevcut uygulama devam edecektir.

Yapılan değişiklikle;

  1. Yemek yardımının nakit olarak yapılması halinde SGK Yönetim Kurulunca belirlenen limite kadar ki kısmı sigorta primine esas kazançtan istisna olacak aşan kısımdan ise prim alınacaktır.
  2. Yemek yardımı sadece yemek hizmeti veren işletmelerde kullanılmak üzere verilen yemek kartları ile yapılıyorsa bu defada karta yüklenen yemek bedeline bakılmaksızın tamamı sigorta primine esas kazançtan istisna tutulacaktır.
  3. Yemek yardımı amacıyla verilen alışveriş kartı, çeki yemek hizmeti veren işletmelerle birlikte marketlerde yada başka amaçlarla kullanılacak içeriğe sahipse bu defa yine SGK Yönetim Kurulunca belirlenen limite kadar ki kısmı sigorta primine esas kazançtan istisna olacak aşan kısım ise prim tabi tutulacaktır.

Uygulamanın nasıl yapılacağı ile ilgili daha kapsamlı açıklama SGK tarafından çıkarılacak genelge ile belirleneceğinden uygulamanın detayları için genelgeyi beklemekte yarar olacaktır.

Şahsen SGK’nın yönetmelikte yaptığı bu düzenlemenin de yargıdan döneneceğini düşünüyorum. Zira SGK yerleşik uygulamalarına göre yemek kartı, alışveriş kartı/çeki ile yapılan yardımlar ayni yardım sayıldığından ve Danıştay kararında da buna vurgu yapıldığından harcamanın nerede yapılıp yapılmadığını bir önemi olmayacak, yapılan yardım ayni yardım niteliğinde olacağından tamamı sigorta primi esas kazanca dahil edilmemesi gerekecektir.