İşe Giriş Bildirgesi Verildikten Sonra Çalışmaya Başlamayan İşçinin İşe Giriş Bildirgesi İptal Edilebilir mi?

Hizmet akdine tabi çalışmaya başlayacak olan sigortalıların işe giriş bildirgelerinin çalışmaya başlayacakları tarihten en az bir gün önce e-sigorta kanalıyla SGK’ya gönderilmesi gerekmektedir. Ancak;

-İşyerinin inşaat, balıkçılık ve hayvancılık sektörlerinde faaliyet göstermesi durumunda (işyeri sicil numarasının 41XX, 42XX, 43XX olan inşaat işyerlerinde, 03XX olan balıkçılık işyerlerinde, 01XX olan tarım işyerlerinde ve 011X olan hayvancılık işyerlerinde işe giriş bildirgesi en geç sigortalının çalışmaya başladığı gün itibariyle,

– İlk defa sigortalı çalıştırmaya başlayan işyerlerinde ilk defa sigortalı çalıştırılmaya başlanılan tarihten itibaren bir aylık süre içinde işe alınan sigortalıların işe giriş bildirgelerinin, en geç ilk defa sigortalı çalıştırılmaya başlanılan tarihten itibaren bir ay içinde

e-sigorta kanalıyla gönderilmesi halinde bu bildirgeler de yasal süresi içinde gönderilmiş sayılmaktadır.

Örnek: İnşaat iş kolu kodu ile tescilli işyerinde 05/05/2022 tarihinde işe başlayacak kişinin işe giriş bildirgesinin en geç 05/05/2022 tarihinde  e-sigorta yolu ile SGK’ya verilmesi gerekmektedir.

Örnek: 05/05/2022 tarihinde ilk defa tescil edilen işyerinden 1 sigortalının çalışmaya başlayacağı bildirilmiştir. İşyerinin tescil tarihi sigortalı çalışmaya başlanılan tarih olacağından; 05/05/2022 tarihinde 4, 12/05/2022 tarihinde 5 ve 01/06/2022 tarihinde çalışmaya başlayan 2 sigortalının bildirimi tescil tarihinden itibaren bir aylık süre içinde verilmiş olması halinde sigortalı işe giriş bildirgesi yasal süresinde verilmiş olacaktır.

Ancak, özellikle işe giriş bildirgelerinin sigortalının çalışmaya başlayacağı tarihten en az bir gün önce verilmesi gereken işyerlerinde işe giriş bildirgesi verildiği halde işçinin işe giriş bildirgesinde belirtilen tarihte çalışmaya başlamadığı durumlar ortaya çıkabilmektedir. Bu durumda, SGK’nın 2013/11 sayılı Genelgesi uyarınca sigortalının işe başladığı tarihi,  sigortalılık kodu değişikliğini ya da söz konusu bildirgenin iptalini e-sigorta kanalı ile sigortalının işe giriş tarihini takip eden ilk iş günü saat 23:59’a kadar e-sigorta yoluyla yapılabilmesi mümkündür.

Örnek: Büro işyerinde 10/05/2022 tarihinde çalışmaya başlayacak sigortalının işe giriş bildirgesinin 09/05/2022 tarihinde e-sigorta kanalıyla gönderilen ancak  işe başlamayan sigortalının işe giriş bildirgesi işe giriş tarihini takip eden ilk iş günü (11/05/2022) saat 23:59’a kadar e-sigorta yoluyla iptal edilebilmektedir.

2013/11 sayılı Genelgede iptal için belirlenen süre gün olarak değil, iş günü olarak belirlenmiştir. İşe giriş bildirgelerinin yasal verilmesi gereken sürenin son gününün resmi tatile rastladığı durumlarda ise bildirgenin en geç resmi tatili izleyen ilk iş günü verilmesi, işçinin işe başlamaması halinde iptal işleminin de en geç aynı gün içinde yapılması gerekmektedir.

Örnek: 14/05/2022 Cumartesi günü işe başlayacak kişinin 13/05/2022 tarihinde işe giriş bildirgesi verilen ancak 14/05/2022 Cumartesi günü çalışmaya başlamaması durumunda 15/05/2022 Pazar günün resmi tatile rastlaması nedeniyle işe giriş bildirgesinin iptal işlemi 16/05/2022 Pazartesi günü yapılabilecektir.

Çalışmaya başlamayan sigortalıların işe giriş bildirgeleri iptal edilmediği takdirde, SGK tarafından denetim yapılabileceği veya bir günlük aylık prim ve hizmet belgesi istenilebileceği, bu durumda idari para cezaları ile karşılaşılıp sigorta prim teşvik ve indirimlerden mahrum kalınabileceği göz önünde bulundurularak, işe giriş bildirgesi verildiği halde çalışmaya başlamayan kişilere ait işe giriş bildirgelerinin, bildirgede beyan edilen çalışmaya başlayacakları tarihi izleyen ilk iş günü içinde iptal edilmesine dikkat edilmelidir.