Fazla Mesai Ücretlerinin Hesaplanmasında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

4857 sayılı İş Kanunu’nda haftalık 45 saati aşan çalışma “Fazla Çalışma”, haftalık çalışma süresi 45 saatin altında belirlendiği işyerlerinde haftalık belirlenen çalışma saati ile 45 saat arasındaki çalışma ise “Fazla Sürelerle Çalışma” olarak tanımlanmıştır.

  İş Kanunu’na İlişkin Fazla Çalışma ve Fazla Sürelerle Çalışma Yönetmeliği’nin Fazla Çalışmada Sınır başlıklı 5 inci maddesinde,

  “Fazla çalışma süresinin toplamı bir yılda iki yüz yetmiş saatten fazla olamaz. Bu süre sınırı, işyerlerine veya yürütülen işlere değil, işçilerin şahıslarına ilişkindir.

Fazla çalışma veya fazla sürelerle çalışma sürelerinin hesabında yarım saatten az olan süreler yarım saat, yarım saati aşan süreler ise bir saat sayılır.” hükmü mevcuttur.

Fazla çalışma ücreti normal mesai ücretinin %50 artırımlı, fazla sürelerle çalışma ise %25 artırımlı olarak ödenmesi gerekmektedir.

Fazla Çalışma Süresi veya Fazla Sürelerle Çalışma süresi hesaplamalarında, dakika hesabı yapılmayıp, yarım saat veya tam saat olarak hesaplamalar yapılmaktadır.

Fazla Çalışma/Fazla Sürelerle Çalışma ücreti ödenirken veya fazla mesai hesaplamaları yarım saate kadar olan çalışmalar için yarım saat, yarım saati aşan çalışmalar için ise bir saat olarak ödenmelidir. Aynı durum fazla çalışma karşılığı kullandırılan “Serbest Zaman” içinde geçerlidir.

Gece çalışması yapılan işyerlerinde haftalık çalışma süresi aşılmamış olsa dahi günlük çalışma süresi olan 7,5 saati aşan yine haftalık çalışma süresi aşılmamış olmakla birlikte günlük 11 saati aşan çalışmalarda da fazla çalışma ücretinin ödenmesi gerekmektedir.