Fesih Yasağının Sona Ermesi ve Toplu İşten Çıkarma

30 Nisan 2021 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararları ile uzatılan nakdi ücret desteği, pandemi ücretsiz izin uygulaması ve fesih yasağı 30 Haziran 2021 tarihi itibarı ile sona erecektir.

4857 sayılı İş Kanunun 29 uncu maddesinde; “İşveren; ekonomik, teknolojik, yapısal ve benzeri işletme, işyeri veya işin gerekleri sonucu toplu işçi çıkarmak istediğinde, bunu en az otuz gün önceden bir yazı ile, işyeri sendika temsilcilerine, ilgili bölge müdürlüğüne ve Türkiye İş Kurumuna bildirir. İşyerinde çalışan işçi sayısı:

a) 20 ile 100 işçi arasında ise, en az 10 işçinin,

b) 101 ile 300 işçi arasında ise, en az yüzde on oranında işçinin,

c) 301 ve daha fazla ise, en az 30 işçinin,

İşine 17 nci madde uyarınca ve bir aylık süre içinde aynı tarihte veya farklı tarihlerde son verilmesi toplu işçi çıkarma sayılır.” hükmü mevcut olup, söz konusu madde hükmüne aykırı hareket edildiğinin tespiti halinde yine aynı kanunun 100 üncü maddesinde idari para cezası öngörülmüştür. Bu rakam bugün itibarı toplu işten çıkarma hükümlerine aykırı davranarak işten çıkarılan her bir işçi için 1.145,00 TL’dir. Ancak, işçinin istifası ya da 4857 sayılı Kanunun 25 inci maddesi uyarınca işverence haklı nedenle yapılacak fesihler yukarıdaki sayıya dahil edilmez.

Fesih yasağının sona ermesi ile birlikte işten çıkış işlemi yapacak işletmelerin yukarıdaki madde hükümlerine dikkat etmesi, pandemi ücretsiz izinde olan ve  işten çıkış işlemi yapılamayacak çalışanlarını işbaşı yaptırmaları  önem arz etmektedir.