İŞKUR İşbaşı Eğitim Programlarında Değişikliğe İlişkin Yönetmelik Yayımlandı

20.01.2024 tarih ve 32435 sayılı Resmi Gazetede “Aktif İşgücü Hizmetlerinin Yürütülmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Buna göre;

Türkiye İş Kurumu (İŞKUR), aktif istihdam hizmetlerinin daha etkin yürütülmesi ve daha fazla sayıda vatandaşımızın kurs ve programlardan faydalanması amacıyla işbaşı eğitim programlarının kapsamı genişletilmiştir.

Yapılan bu değişiklikle; hem taahhüt edilen istihdam oranı %70’ten %60’a çekilmiş, hem de taahhüt edilen istihdam etme süresi eğitim süresinin 3 katından 2 katına indirilmiştir

Deprem Bölgelerine Yönelik Olarak ise,

20.01.2024 tarih ve 32435 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan adı geçen yönetmelik ile “Aktif İşgücü Hizmetlerinin Yürütülmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik”e Geçici 3 üncü madde eklenmiştir.

Buna göre; “(1) 6785 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile belirlenen illerden Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya ve Gaziantep (sadece İslahiye ve Nurdağı ilçelerinde) illerinde 31.12.2024 tarihine kadar uygulanacak kurs/programlarda katılımcıların en az %30 (yüzde otuzunun) 60 (altmış) günden az olmamak üzere en az kurs/program süresi kadar  istihdam edileceğinin taahhüt edilmesi zorunludur.

(2) Birinci fıkrada anılan Karar ile belirlenen illerden Adana, Diyarbakır, Gaziantep (İslahiye ve Nurdağı ilçeleri hariç), Kilis, Osmaniye, Şanlıurfa illerinde 31.12.2024 tarihine kadar uygulanacak kurs/programlarda katılımcıların en az %40 (yüzde kırkının) 60 (altmış) günden az olmamak üzere fiili kurs/program gününün en az 1.5 (bir buçuk) katı kadar süreyle istihdam edileceğinin taahhüt edilmesi zorunludur.” Hükmü mevcuttur.

Buna göre deprem Bölgesinde yer alan illerde kurs ve programların uygulanmasının teşvik edilmesi ve nitelikli iş gücünün yetiştirilmesi amacıyla “İstihdama Dönüş Programı” yürürlüğe konularak, nitelikli iş gücünün artırılması amacıyla 31.12.2024 tarihine kadar uygulanacak olan özel bir düzenlemeye yer verilmiştir.

Program kapsamında; Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya ve Gaziantep’in İslâhiye ve Nurdağı ilçelerindeki işverenler için istihdam taahhüt oranı %30’a düşürülürken istihdam süresi, fiili kurs veya program gün sayısına eşitlenmiştir. Yine bu dört il ve iki ilçede, mesleki eğitim kursu ve işbaşı eğitim programı katılımcılarına günlük 653,93 TL’ye kadar ödenen zaruri gider ödemelerinin İŞKUR Yönetim Kurulu Kararı ile yüzde 30 artırımlı olarak 850,10 TL’ye kadar ödenebilmesi sağlanmıştır. 

Diğer taraftan Adana, Diyarbakır, Gaziantep (İslâhiye ve Nurdağı ilçeleri hariç diğer bölgeleri), Kilis, Osmaniye ve Şanlıurfa illerinde ise istihdam taahhüt oranı %40 olarak belirlenmiştir. İstihdam süresi ise fiili kurs veya program günlerinin 1.5 (bir buçuk) katına indirilmiştir.

2024 Yılında İşbaşı Eğitim Programına Katılanlara Ne Kadar Yevmiye veriliyor?

• İş arayan statüsündeki katılımcılara günlük 653,93 TL,

• Öğrenci (tam)* 653,93 TL,

• Öğrenci (kıst)* 490,45 TL,

• İşsizlik ödeneği alanlara günlük 326,97 TL,

• Geleceğin meslekleri olarak belirlenen mesleklerde düzenlenen programlarda katılımcılara günlük 719,32 TL, cep harçlığı ödenmektedir.

İşbaşı Eğitim Proğramı Uygulanan Meslekler;

Hizmet, perakende, turizm ve diğer sektörlerde 3 ay,

Bilişim, enerji ve imalat sektörlerinde ve ilgili mesleklerde 6 ay,

Bulut bilişim uzmanı, yazılım geliştiricisi, yazılım mühendisi ve yazılım tasarımcısı gibi “geleceğin meslekleri” olarak belirlenmiş olan mesleklerde 9 ay,

Süreyle İşbaşı Eğitim Programları (İEP) düzenlenebilmektedir.

İşçiler Açısından İşbaşı Eğitim Programlarından Yararlanma Şartları;

a)– İŞKUR’a kayıtlı işsiz olmak,

b)– 15 yaşını tamamlamış olmak,

c)– İşverenin birinci veya ikinci derece kan hısımı veya eşi olmamak,

d)– Emekli olmamak,

e)– Programa başladığı tarihten önceki bir yıl içerisinde program düzenlenecek işverene ait vergi numarası altında yer alan işyerlerinde sigortalı olmamak,

f)– Kurumca aynı meslekte düzenlenen kurs/programı tamamlamamış olmak,

g)– Programa katılmama yönünde yaptırım uygulanmıyor olmak,

h)– İş ve meslek danışmanlığı hizmetlerinden faydalanmak,

İşbaşı Eğitim Programı İçin Gereken Evraklar;

1- Talep dilekçesi,

2- İşveren taahhütnamesi,

3- Ön talep formu,

4- İşveren türüne göre; ticaret sicil gazetesi, vakıf senedi, dernek tüzüğü, merkezin bulunduğu ile ait birlik veya oda kaydı belgelerinin aslı veya noter onaylı örnekleri veya işverenin hukuki durumunu gösterir belge,

5- Son üç aylık sigortalı çalışan sayısını gösteren belge veya katılımcı adaylarının son üç aya ait sigorta dökümünü gösterir belge,

6- İşverenin veya işverenin imzaya yetkili temsilcisinin imzasını gösterir belge.