MART AYI MUHTASAR PRİM VE HİZMET BEYANNAMESİ İLE BORDRODA EYT’LİLER İÇİN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSULAR-1

İşten Çıkışı Yapılarak Gün Farkı Verilmeden Tekrar İşe Girişi Yapılan Çalışanlarla İlgili;

a-) Muhtasar Prim ve Hizmet Beyannamesinde Prim Ödeme Gün Sayısı Kaç Gün Üzerinden Gösterilecek?

Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği’nin “Prim ödeme gün sayısı ve günlük kazanç” başlılık 100 üncü maddesinin ikinci fıkrasında, “Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında olup bir ay içinde tam çalışan ve buna göre ücret alan sigortalının prim ödeme gün sayısı, ayın kaç gün olduğuna bakılmaksızın 30 gün üzerinden bildirilir.” hükmü mevcuttur. Söz konusu madde hükmü uyarınca 31 çeken aylarda ay içerinde işten çıkışı yapılarak gün farkı vermeden tekrar işe girişi yapılan çalışanlar için muhtasar prim ve hizmet beyannamesinde toplam gün sayısı 30 gün üzerinden bildirilecektir.

Örnek; 10 Mart tarihinde emeklilik nedeni ile işten çıkışı yapılan bir çalışan için 10 gün 1 no’lu belge türünden, 11 Mart tarihinden itibaren ise SGK tarafından EYT’liler için belirlenecek kanun ya da belge türünden 21 gün yerine 20 gün sigortalı bildirilecek ve toplam gün sayısı 30 gün olacaktır. Çalışma süresi 21 gün (11 Mart – 31 Mart) yerine 20 gün bildirilecek olması nedeni ile 1 günlük eksik  bildirim nedeninin ”25 – Diğer Belge / Kanun türlerinden gün tamamlama” şeklinde seçilmesi doğru olacaktır.

b-) Bordroda Gün Sayısı Kaç Gün Üzerinden Gösterilecek?

10 Mart’a kadar olan dönem için 10 günlük, 11 Mart’tan sonrası için ise 21 günlük ücret bordrosu düzenlenmesi ve toplamda çalışana 31 gün üzerinden hakkediş ödemesi yapılması gerekmektedir.