Ücret Hesap Pusulalarının Çalışanların KEP veya e-posta Adreslerine Gönderilmesi

Bilindiği üzere, 4857 sayılı İş Kanununun “Ücret Hesap Pusulası” başlıklı 37 inci maddesinde, “İşveren işyerinde veya bankaya yaptığı ödemelerde işçiye ücret hesabını gösterir imzalı veya işyerinin özel işaretini taşıyan bir pusula vermek zorundadır. Bu pusulada ödemenin günü ve ilişkin olduğu dönem ile fazla çalışma, hafta tatili, bayram ve genel tatil ücretleri gibi asıl ücrete yapılan her çeşit eklemeler tutarının ve vergi, sigorta primi, avans, nafaka, icra gibi her çeşit kesintilerin ayrı ayrı gösterilmesi gerekir. Bu işlemler damga vergisi ve her çeşit resim ve harçtan muaftır” hükmü mevcuttur.

Söz konusu madde hükmü incelendiğinde, işverenin işyerinde veya bankaya yaptığı ödemelerde, ücret hesabını gösterir işveren imzalı veya işyerinin özel işaretini taşıyan bir pusulayı imza karşılığında çalışana vermesi gerekmektedir.  Bunun yanı sıra, teknolojideki gelişmelere paralel olarak ücret hesap pusulalarının çalışanlara elektronik ortamda ( KEP, e-posta) gönderilmesi seçeneği de işletmelerin gündemine gelebilmektedir.

Ücret hesap pusulalarının temel işlevi işçilerin, ücret dönemi içinde hak kazandığı her türlü çıplak ücret, fazla çalışma ücreti, hafta tatili ücreti genel tatil ücreti, hafta tatili ücreti, prim, ikramiye… vb. ödemelerin kanun hükümlerine uygun şekilde tahakkuk ettirilip ettirilmediği noktasında çalışanların bilgilendirilmesi ve bu şekilde haklarını takip edebilmesinin sağlanmasıdır.

Bu durumda dikkat edilmesi gereken 2 husus karşımıza çıkmaktadır.

1-) İş Kanunu gereği çalışana ücret hesap pusulasının verilmesi ve verildiğinin ispatı

2-) Çalışan verilen ücret hesap pusulasının özellikle mahkeme süreçlerinde İşletme açısından geçerli kabul edilmesi

Konu ile ilgili Çalışma Genel Müdürlüğü’nün 13.11.2017 tarihli görüş yazısında, 4857 sayılı İş Kanunu’nun 37 nci maddesi ile getirilen ücret hesap pusulası düzenleme yükümlüğü, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun 1525 inci maddesine dayanılarak hazırlanan ve 25.08.2011 tarih 28036 sayılı Resmi Gazete ’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Kayıtlı Elektronik Posta Sistemine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik” kapsamında bir sistem kurularak elektronik ortamda yapılması halinde yasal yükümlülüğün yerine getirilmiş sayılacağı yönünde görüş bildirmiştir.

Ancak, 7036 sayılı İş Mahkemeleri Kanunu’na göre işçilerle işverenler arasında hizmet akdinden, toplu iş sözleşmesinden ve İş Kanunu’na dayanan her türlü hak iddialarından doğan hukuk uyuşmazlıklarının kesin olarak çözüme bağlanma görev ve yetkisi iş mahkemelerine aittir. Bu bağlamda; Yargıtay kararları incelendiğinde ücret hesap pusulalarının çalışanlara ıslak imza ile teslim edilmesi gerektiği yönünde kararlar bulunmaktadır.

Bu nedenle, çalışanların ücret hesap pusulalarının KEP veya e posta ile gönderilmesi durumunda İş Kanunu’nda belirtilen yükümlülük işletme adına yerine getirilmiş sayılmakla birlikte çalışanlarla yaşanılması muhtemel mahkeme süreçlerinde çalışanın ıslak imzasının olmadığından KEP adresi üzerinden veya e posta ile gönderilen ücret hesap pusulalarının işletme lehine geçerli bir belge olarak kabul edilmeme olasılığı göz ardı edilmemelidir.